Migrän, en förlossning genom huvudet…

…fast utan värkar och med bara (!!!) EN ENDA värk. Migrän för mej är helvetet på jorden. Jag blir förlamad, tappar känseln i händerna och ibland i ansiktet. Förlorar balansen och är yr och kräks. Ljud och ljudkänslighet kommer på köpet precis som känsligheten för lukt och doft. Helt galet hur förloppet kan gå från ett stick i ögat eller lite stjärnor i periferin av synfältet till att jag ligger i duschen och är en miljöbov av värsta sort! Duschen lurar kroppen eftersom hjärnan tvingas ta in sensationen av duschstrålar.  Migrän är fullständigt paralyserande, invalidiserande och under tre dygn, 72 timmar, ligger jag i ett stilla, dvalaliknande, tillstånd om jag inte står på knä och kaskadkräks eller duschar. Ja, min familj har oerhört mycket överseende och tar hänsyn. Värst var det när jag levde ensam med min son och fick ett anfal klockan 4.00 på morgonen. Ja, Noah har upplevt sin mamma stå och knäböja vid holken och spy från att han var åtta månader. Han har hjälpt mej att ta Imigransprutor när händerna skakat för mycket. När jag åkt in på sjukhus har han vallat sig själv och vandrat mellan mina närmaste vänner, där han fått sova och bli ompysslad. För det är så när man bara har en enda mormor. Ingen farmor eller någon annan nära. Då ställer vännerna upp och stöttar, tröstar och hjälper. Han är grymt modig vår Noah!

Numera lever vi i en familjekonstellation som liknar en vanlig mamma+pappa+barn-familj. Att vi är som vi är, har stort utrymme för det individuella uttrycket och behoven men som försöker stötta och trygga varandra, är väl som alla andra, tänker jag.

Jag minns första gången min sambo upplevde mötte min migrän. Jag lämnade över Ninja, klev in i duschen och kom inte ut. Jag kunde inte ge honom några direktiv eller råd. Han ringde min mamma som kom och agerade stöd hemma. Då var Ninja 5 månader och heltidsammades. Jag kunde inte ta några mediciner. Men tillslut var jag tvungen. Då fick jag pumpa ut mjölk vid några tillfällen för att vara säker på att när Ninja skulle äta skulle hon inte få i sej något farligt. Mådde mentalt dåligt samtidigt som migränen härjade. Det känns verkligen som en enda förlossningsvärk, fast i huvudet.

Botemedel mot migrän skulle göra mej och EN MILJARD andra, kvinnor, män och barn, över hela världen mycket lyckliga! Men något sådant finns inte. Lindring ja och en livsstil som tar hänsyn till migränen, absolut. Jag måste äta var tredje, ibland var fjärde, timme. Jag kan aldrig äta sött utan att kombinera det med något mättande i matväg, blir dålig då, det söta är som en trigger. Jag håller mig till relativt sunda matvanor och matmängder. Detsamma gäller dryck. Dricker sällan kaffe efter klockan 12 och sällan mer än två glas vin, ibland tre om det är en flerarätters middag. Antiinflammatorisk mat håller även mina leder relativt friska, så jag lägger till mycket bönor, grönsaker, ruccola och bladspenat, på tallriken. Jag äter i princip aldrig (!!!) färdiglagat, processat, eller mat med tillsatser. Jag avstår från kryddblandningar och buljongtärningar som innehåller sånt som E och glutamat till exempel. Maten vi äter är antingen medelhavsmat eller husmanskost och alltid hemlagad. Vi äter, eller dricker, inget med tillsatser eller sötningsmedel. Inget svårt egentligen utan mer back to basic Gör såsen själv! Använd grädde utan tillsatser som karragenan. Rulla köttbullarna själv och stek i smör eller gör din ugnskyckling med rostade grönsaker och egen  kryddblandning. En sån kan man mortla fram eller köpa på en hälsokost, då vet man vad man får!

Forskning kring och om migrän pågår ständigt, världen över.  Vad är migrän? Varför har en del aura och andra inte? Vad händer i hjärnan och med hormoner som serotonin under ett anfall? Kan det upptäckas genetiskt?  Jag Vet Inte men svar finns och eftersöks och forskas kring. Migrän är ett slags inflammatoriskt tillstånd där hjärnan på sätt och vis angrips av sig själv. Det verkar vara olika typer av migrän, så som det finns förskylningar, en del har med aura som ett slags förvarning, andra inte. Hormonbalanserna blir helt upp och ned under tiden för pågående attack och verkar likna dem vid depression. Ja, bilden får visa hur det funkar, hittade och lånade den från Läkartidningen där prof. Dahlöf och Edwinsson diskuterar migrän (Läkartidningen nr 23, 2007). Bilden illustrerar precis min upplevelse av attackerna. Först ljud och ljuskänlighet, ingen direkt aptit men sug efter lakrits och grapefrukt. Ibland efter pizza eller lasagne. Sedan trötthet och illamående, oengagemang kan det liknas vid. När attacken är igång är jag inte att räkna med helt enkelt.

Botox men inte mot rynkor. Sedan omkring ett och ett halvt år tillbaka får jag Botox mot min migrän. Det tar bort de allra värsta symptomen men inte alla. Botox funkar som ett slags blockerare av hjärnsignaler, så har jag förstått det. Jag blir fortfarande illamående, sugen på grapefrukt och lakrits, men jag fungerar. Jag kan ta två Ipren och vara bra, fungera som förälder, partner, och kollega. En livräddare för mej!  Jag kan vara aktiv, inte bry mej om om det är soligt ute eller om åskan mullrar. Jag störs inte av grillos eller barn som stojar. jag är jag. Botoxbehandlingen går till så att neurologen eller läkaren sprutar in Botox längst med hårfästet och i nacken. Det gör inte särskilt ont. Till en början går man var 12:e vecka men sedan blir perioderna för behandling allt längre. Jag går numera var femte månad och blir stucken hos Patrik Säterö på Rhedo. (Länk nedan) Efter 12 år med sprutor och närmare 25 år med olika piller mot migränen föredrar jag detta sättet, och rekommenderar det till andra med migrän, precis som jag själv en gång blev rekommenderad. Patrik finns i Göteborg och på hemsidan kan man läsa mer om behandlingen eller kontakta honom för konsultation. Botox är det närmaste bot mot migrän jag kommit. Jag vet precis när det är dax att uppdatera dosen, när auran är tillbaka… —>  https://www.varden.se/vardgivare/g%C3%B6teborg/27931/neurologisk-rehabilitering-rehdo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s