Nya kriterier för bedömning av EDS

När jag var barn, ung, var det kul att underhålla eller chocka omgivningen med skomakatumme, böja fingerleder sjukt på olika sätt, gjorde konster, slog knut på mej själv och slet i min töjbara hud. Baksidan av vigheten och att bli kallad ormis hade ännu inte yttrat sig. Jag var ständigt trött, morgontrött, som om sömnen inte räckte till under natten hur länge och djupt jag än sov. Jag hade värk i kroppen, växtvärk kallades det, och mamma gav Alvedon o lade våta, kalla handdukar på mina ben o masserade. Ibland tog hon fram brödkaveln o kavlade benen, fram och tillbaka tills jag somnade. 

EDS – Vaddå?! Det var växtvärk och morgontrötthet. Senare i tonåren fick jag svår migrän som eskalerat med åren. -Ja, sa läkarna, det kan man få. Och så skrev de ut mer piller. När jag var 15 år knaprade jag muskelavslappnande Somadril, hade Citodon på recept och Imigran. EDS fanns inte. När jag gnällde över värk i fotlederna, som var svullna, sa skolläkaren att jag hade lösa ledband och att det berodde på slitage på grund av min dans. Han förklarade att fötterna inte skulle hålla för en danskarriär.

Genom åren har värken kopplats till min hårda träning. Jag har vaknat stel, fel i lederna, känt stukningssymptom i fötter och händer, värk i nacke och axlar. Då har jag glatt tänkt att ”Häärliiigt!! Träningen var effektiv och jag har träningsvärk from Hell!! GOTT!!” Idag vet jag bättre. Jag har inte tränat sedan påsken 2014 och vaknar varje morgon med ”träningsvärk from Hell” och hungrig som en varg. Kroppen arbetar ju dygnet runt för att hålla ihop mej och lederna. Den bränner kalorier, energi, dygnet runt. Så klart att jag är hungrig!
Imorse vaknade jag med värk ”from Hell”. Jag vet att det är på grund av den tunga matkassen som jag bar hem från affären igår och att jag haft fel skor men, framför allt, på grund av vädret. Värmen som omgav oss för några dagar sen är bortblåst och ersatt av hög luftfuktighet och kallare temperatur. Jo, men visst ja, jag har läkarintyg från 2004 på att jag lider av väderrelterad värk. (Seriöst?!) 

Hur som, allt kan inte skyllas på EDS, men de nya kriterierna för diagnostisering är till bättre hjälp än de gamla… HERE THEY ARE:

https://ehlers-danlos.com/eds-types/#aEDS

Tyvärr är kriterierna ännu inte översatta från engelska men, Google granskare funkar utmärkt.

Du som känner igen dej i min berättelse, i symptomen, du som kanske fått diagnosen reumatism eller liknande. Läs det till trots igenom kriterierna o tänk tillbaka till hur det var för dej när du var barn o ung, yngre. Om du är kvinna, fundera kring om du haft missfall, moderkakeavlossning eller extrema foglossningar o vätskeansamling under graviditet. Läs då kriterierna o ta dej en funderare…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s